User Tools

Site Tools


gis_filformat

GIS filformat

När man arbetar med GIS kommer man stöta på mängder av olika filformat. De olika datatyperna raster och vektordata kräver olika strukturer. Andra typer av data som inte primärt är skapade för GIS går också att läsa in. Det kan vara databasformat, bildformat eller olika typer av rådata.

Är man van vid att arbeta i andra program såsom ordbehandling, bildhantering, databaser m.m. så hanterar man oftast en fil. Ett word dokument består exempelvis av en wordfil (( * .docx). När man behöver flytta den så kan man bara välja filen och kopiera. I de flesta GIS måste flera olika filer hanteras. Det kan vara en fil som hanterar projektionen, en som beskriver färg, en som har de geografiska objekten. Ett kartskikt som beskriver exempelvis en polygon kan således behöva ett antal filer, som vanligtvis heter samma sak, men som har olika filändelser.

Alla programvaruföretagen har också specifika filformat som passar för deras system. Myndigheter och andra organisationer kan också ha egna filstrukturer. Ofta behöver man konvertera från ett filformat till ett annat. Man talar inte sällan om interoperabilitet. Detta var tidigare relativt svårt, men idag kan konverteringar göras enklare mellan olika format.

Wikipediasida om filändelser i GIS

Lär dig mer om datastruktur och filtyper med QUIZ!

gis_filformat.txt · Last modified: 2023/12/12 17:04 by 127.0.0.1